Jídelní seriál – naše večeře

Dnes máme na programu večeře. Je to „nejtěžší jídlo našeho dne“. Proč? Protože většina z nás je už konečně v klidu a tak máme potřebu dojíst vše za celý den. Pokud se ale naučíme jíst pravidelně, naše „vlčí hlady“ nabudou tak „vlčí“.

 

Přikládám tipy a dnes také pár receptíků. Přeju dobrou chuť.

Kuřecí „čína“ s pohankou (před vař: 35g): kuř. prsa (100g), ½ červ. a ½ žl.papriky, cibulka, citron.šťáva, med (1 lžička), řepk. olej 1 lžička  1470 kJ (vč. zel.)
Kuřecí paličky s rýží, zelenin. salát – kuřecí maso (120g), rýže basmathi (před vařením: 30g), okurka (100g), rajčata (100g), balkán.sýr 30% (20g), oliv. olej (2g) 1485kJ(vč. salátu)
Kuřecí plátek (120g), rajče 100g, 1 lžička oliv. oleje, sůl, pepř, celozrn.pečivo 40g (+ další zelenina dle chuti) 1370 kJ
Vepřová panenka (150g), žampióny 30g, 1 lžička řepkového oleje, brambor ve slupce 80g (+ další zelenina dle chuti). 1325 kJ
Dýňová polévka 250g ( s mrkví a bramborem), celozrn. pečivo 40g + ev. sezamová semínka/ořechy 10g 250/280 kJ 1260kJ(+250kJ)
Krůtí maso (100g), kuskus (30g), rajče (150g), 1 lžička olivového oleje, malá cibulka, sůl, pepř, bazalka. 1380kJ
Pstruh (150g), 1 lžička oliv. oleje, sůl, pepř, příloha: rýže basmathi 30g (+ další zelenina dle chuti) 1390 kJ
Pstruh (150g), 1 lžička řepk. oleje, brambory (80g), ½ citronu, led. Salát. 1380kJ
Míchaný salát listový (200g), kuřecí prsa grilovaná 120g, olivy 20g, cibulka 10g, řepk./oliv. olej (5g) 1470 kJ
Salát s luštěninou a tuňákem: kuskus 30g, cizrna 10g, okurka 100g, rajče 100g, zálivka 1 lžička olivového oleje a citron. šťáva, ½ stroužku česneku. 1370kJ
Cizrnový salát: cizrna (30g), zelená paprika(150g), rajčata (70g), ledový salát (50g), tuňák v oleji(100g), citron.šťáva . 1390kJ
Salát s tuňákem a fazolemi: led. salát (120g), tuňák ve vl. šťávě (120g), olivy (20g), bílé fazole (konzerva 50g), rajče (100g), citr. šť., 1 lžička oliv. oleje, sluneč. chleba (20g) 1550kJ
Hovězí steak (150g), příloha: zelené fazolky (150g), sušená šunka 15g, 1PL řepkového/olivového oleje, pepř, malá cibulka, stroužek česneku. 1570 kJ
Treska (150g) s čerstvým špenátem (200g), 2 stroužky česneku a vařenými brambory (100g), citr.šť., olej (3g). 1220 kJ
Lososový špíz (80g) s bramborem (50g), ½ papriky (50g), rajče, cibulka, 1 lžička olivového oleje, citron. šťáva, bílý jogurt 3% tuku 100g 1370 kJ

S tímto jídlem můžete kouzlit i sami. Přidat bílkovin, ubrat sacharidů například. Pro začátek doporučuji dodržovat hlavně množství. Stavbu jídla si upravujte až později.

 

Pár receptíků na večeře Pro milovníky polévek:

Rajská polévka s těstovinovou rýží, 1460 kJ

Ingredience:

12 g Cibule
250 ml Zeleninový vývar  
10 g Petržel nať  
125 g Rajčata  
1 špetka Sůl
10 g Oregano drcené  
1 ml Olej olivový
10 g Bazalka čerstvá
1 stroužek Česnek
50 g Rýže těstovinová

Rajčata nakrájíme na kostičky. Cibulku a česnek orestujeme na olivovém oleji, přidáme rajčata, podusíme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme cca 7 minut. Poté vše rozmixujeme na krém, dochutíme solí, čerstvou bazalkou, oreganem a petrželkou. Vmícháme těstovinovou rýži uvařenou dle návodu a ozdobíme nastrouhaným parmazánem.

Květákovo celerová polévka, 1290 kJ 

Ingredience:

160 g Celer  
300 g Květák  
1 špetka Sůl
1 g Muškátový oříšek mletý  
8 g Kurkuma mletá  

Celer nakrájený na kostičky a květák rozebraný na menší růžičky dáme péct na pečícím papíře do trouby předehřáté na 220°C na dobu 20ti minut. Po upečení přendáme do hrnce, zalijeme vodou tak aby byla všechna zelenina ponořená pod hladinou a povaříme přibližně 5 minut. poté důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme na závěr muškátovým oříškem, kurkumou a trochou soli. Pokud by bylkrém příliš hustý můžeme zředit trochou horké vody.

 

Pro rychlé vaření existují také polévky v instantní formě. Ovšem, nemyslím značky, které najdete v běžné obchodní síti. To už není nic zdravého. Pokud chcete tip, napište si o ně na můj email.

Obzvlášť v zimě večer polévky příjemně zahřejí

Radmila Odstrčilíková
Jsem expert na zdraví a zdravý životní styl. Pomáhám zlepšovat kvalitu života. Ráda pomůžu i vám. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře