Bílý cukr a potraviny, které ho obsahují – 2. díl

Javorový sirup

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování uvedeného procesu je hustý sirup, který je zbaven většiny cukru, ale obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.
Melasa obsahuje asi jenom 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malé množství vitaminů B1, B2, B6 a kyseliny pantotenové. Největším pozitivem melasy je vyšší obsah minerálních látek. Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Palmový a kokosový cukr

Palmový a kokosový cukr obsahuje zejména sacharózu a má GI 35. Vedle cukrů má i nějaké minerální látky, například železo, zinek vápník a draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a nějaké antioxidanty. Mezi sladidly je výjimečný obsah vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.
Přesto i tento cukr obsahuje zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli byste jej sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství kterékoliv z uvedených mikroživin. Vše uvedené lze mnohem snadněji zajistit příjmem základních potravin. Nepochopitelné je občas objevující se tvrzení, že neobsahuje fruktózu, ačkoli obsahuje asi 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.
Při nadměrné konzumaci může být příčinou všech zdravotních rizik uváděných u obyčejného cukru – od obezity až po nemoci srdce. Jak můj zahraniční kolega možná až příliš tvrdě, ale asi realisticky shrnul: „Sladivost je nižší, cena převysoká, výživová hodnota pochybná.“

Radmila Odstrčilíková
Jsem expert na zdraví a zdravý životní styl. Pomáhám zlepšovat kvalitu života. Ráda pomůžu i vám. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře