Nezdravé tuky – 3. díl (poslední)

V posledním díle o nezdravých tucích vám přináším přehlednou tabulku s teplotami kouřových bodů jednotlivých tuků.

Olej Kvalita Kouřový bod
Arašídový Nerafinovaný 160°C
Arašídový olej Rafinovaný 232°C
Avokádový olej Rafinovaný 271°C
Avokádový olej Nerafinovaný, panenský 190-204°C
Bavlníkový olej 216°C
Ghí (Inické přepuštěné máslo) 252°C
Hořčičný olej 254°C
Kokosový olej Extra Panenský (Nerafinovaný) 177°C
Kokosový olej Rafinovaný 232°C
Konopný olej 165°C
Kukuřičný olej Nerafinovaný 178°C
Kukuřičný olej Rafinovaný 232°C
Lněný olej Nerafinovaný 107°C
Mandlový olej 216°C
Máslo 121–149°C
Olej z hroznových jader 216°C
Olej z lískových oříšků 221°C
Olej z makadamových oříšků 210°C
Olej z vlašských ořechů Nerafinovaný 160°C
Olej z vlašských ořechů Častečně rafinovaný 204°C
Olivový olej Extra panenský 191°C
Olivový olej Panenský 199°C
Olivový olej Pomace 238°C
Olivový olej Extra lehký 242°C
Olivový olej (nízká kyselost) Extra panenský, vysoká kvalita 207°C
Palmový olej Difractionated 235°C
Ricinový olej Rafinovaný 200°C
Rostlinný tuk 182°C
Rýžový olej 254°C
Řepkový olej Expeller Press 190-232°C
Řepkový olej S vysokým obsahem kys. olejové 246°C
Řepkový olej Rafinovaný 204°C
Sezamový olej Nerafinovaný 177°C
Sezamový olej Častečně rafinovaný 232°C
Slunečnicový olej Nerafinovaný 107°C
Slunečnicový olej Častečně rafinovaný 232°C
Slunečnicový olej Rafinovaný 227°C
Sluneč. olej, s vysokým obsahem MK Nerafinovaný 160°C
Sojový olej Nerafinovaný 107°C
Sojový olej Častečně rafinovaný 177°C
Sojový olej Rafinovaný 238°C
Světlicový olej Nerafinovaný 107°C
Světlicový olej Častečně rafinovaný 160°C
Světlicový olej Rafinovaný 266°C
Tea tree oil 252°C
Vepřové sádlo 188°C
údaje jednotlivých olejů se liší podle výrobce

 

 

Kouřový bod
Je vyšší u Je nižší u
– olejů a tuků, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin (označujeme je také SAFA) – olejů lisovaných za studena
– rafinovaných olejů – olejů a tuků s vysokým obsahem polynenasycených (PUFA)  a mononenasycených mastných kyselin (MUFA)
– opakovaně zahřívaných olejů a tuků
– olejů a tuků, kde proběhla oxidace
Příklady  přepuštěné máslo, sádlo, kokosový olej, palmový olej, Příklady : extra panenské a panenské oleje PUFA a MUFA;  PUFA – slunečnicový, sojový, kukuřičný, lněný, rybí, MUFA – olivový, řepkový
rafinované rostlinné oleje – řepkový, slunečnicový – obecně jsou to PUFA a MUFA  rostlinné oleje lisované za studena
– opakovaně používané oleje na fritování mají snížený kouřový bod
– oleje vystavené  dlouhodobě pokojové teplotě a světlu degradují, snižuje se jejich kouřový bod

Zdroje:
1) G.Mateljan, The World´s Healthiest Foods, 2007
2) www.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Zde je další zdroj, stránka s uvedením bodů tepelného rozkladu jednotlivých olejů.

Radmila Odstrčilíková
Jsem expert na zdraví a zdravý životní styl. Pomáhám zlepšovat kvalitu života. Ráda pomůžu i vám. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře