Radmila Odstrčilíková - BLOG

Bílý cukr a potraviny, které ho obsahují – 3. díl

Sladěnka a další obilné slady Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu. Je rozdíl mezi obilnými slady a obilnými sirupy. Slad prochází procesem fermentace, měl by tak mít i více živin...

Co posilovat v listopadu? Naše plíce.

LISTOPAD – plíce Listopad – měsíc, kdy se vyskytují první ranní mrazíky, listí ze stromů výrazně opadává a příroda se utišuje. Stahují se k nám vrány a my máme potřebu být více doma. V tomto období bychom se měli více naučit hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Začínají se více projevovat deprese, strachy a špatná...

Bílý cukr a potraviny, které ho obsahují – 2. díl

Javorový sirup Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník. Med Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy....

Bílý cukr a potraviny, které ho obsahují (a že jich je)

Cukr a jeho „zdravé alternativy“ Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo...

Jídelní seriál – druhá večeře

Dnes poslední díl seriálu a náplní bude téma druhá večeře. Většina lidi řeší večerní stravu tak, že prostě večer nejí… Poslední jídlo v pět, max. v šest a hotovo. Není to pro správný chod organismu správné. Když dlouho nejíme, zpomalujeme si metabolismus a co na to pak naše glykemická křivka. Tělo si dělá zásobu, je totiž chytré. Bojí se, že dlouho...

V říjnu věnujte pozornost vašemu žaludku.

V měsíci říjnu začínají výrazně opadávat listy na stromech, všechno sesychá a příroda se chystá na zimu. Zvířátka si chystají zásoby, vlaštovky odlétají do teplých krajin. Sbírají se brambory, houby a uskladňuje se ovoce do sklepa. Lidé tyto principy ve většině případů moc nectí, jedou pořád na plný plyn. Je potřeba začít více respektovat přírodní zákony a najít si čas na odpočinek. V říjnu...

Jídelní seriál – naše večeře

Dnes máme na programu večeře. Je to „nejtěžší jídlo našeho dne“. Proč? Protože většina z nás je už konečně v klidu a tak máme potřebu dojíst vše za celý den. Pokud se ale naučíme jíst pravidelně, naše „vlčí hlady“ nabudou tak „vlčí“.   Přikládám tipy a dnes také pár receptíků. Přeju dobrou chuť. Kuřecí „čína“ s pohankou (před vař: 35g): kuř. prsa...

Jídelní seriál – naše obědy

Dnes mám pro vás pokračování jídelního seriálu, naše obědy. Příklady toho, jak by to mělo vypadat. Hlavně si zkuste na své jídlo udělat čas, nejezte za „chodu“.

Jídelní seriál – naše svačiny

Dnes to bude o svačinách, které by měly být během dne alespoň dvě. Mezi snídaní a obědem a mezi obědem a večeří. Stále platí pravidlo dodržování potravinové intolerance a zakázaných potravin, to už si poupravte dle své individuality sami. PŘÍKLADY A KOMBINACE JÍDEL – SVAČINY Zdravé svačinky Bílý jogurt 3% tuku (150g), hruška (140g) 760 kJ Jogurt Activia vláknina musli (120g),...

Jídelní seriál – naše snídaně

Mučitel nebo poradce zdravého životního stylu? Odpověď je pouze na vásJ. Já říkám, poradce. Nikdo vás mučit nebude. Jen dáme rady, jak na to a výsledný efekt a práce na sobě je pouze na vás.Často kladete otázku: A co mám jíst? Jaké je pro mě nejvhodnější jídlo?Ráda vycházím vstříc našim klientům, poslouchám, co potřebují. Často řešíme otázku stravování a proto vznikla Academy stravování...